Fler lästips
Här hittar du länkar till fler bra resurser på tema samverkan mellan idéburen och offentlig sektor.
SKR: ”Ny väg till innovativa välfärdslösningar” – En handbok om samverkan med sociala företag
Handboken innehåller konkreta exempel på hur framgångsrik samverkan mellan offentlig sektor och sociala företag kan utvecklas och bedrivas. Handboken har tagits fram av SKR och finansierats av Tillväxtverket.
SKR: ”Kommuners samverkan med sociala företag” – Lärdomar från Utvecklingsnätverk sociala företag
Som en fortsättning på handboken ovan har SKR tagit fram en rapport som ger fördjupat stöd och erfarenhetsutbyte kommuner emellan. I den här rapporten får ni följa tolv kommuner med olika utgångslägen och behov, som under två
års tid har utvecklat sin samverkan med lokala sociala företag.
Upphandlingsmyndigheten: Kunskapsbank om samverkan med idéburna aktörer, civilsamhället och sociala företag
I denna kunskapsbank får på tips på olika metoder och samverkansformer för att stödja och implementera sociala innovationer, för en mer inkluderande offentlig marknad. Du hittar också vanliga frågor och svar om samverkan mellan idéburen och offentlig sektor.
Upphandlingsmyndigheten: 5 myter om dialog i offentlig upphandling
Upphandlingsmyndigheten verkar på flera sätt för en ökad dialog mellan upphandlande myndigheter och leverantörer och tar fram praktiskt inriktat stöd för dialog. Här har de identifierat vanliga myter om dialog i samband med inköp och upphandling.
Tillväxtverket: Sociala företag i Sverige – kartläggning och dialog om definition
Mellan 2018-2020 hade Tillväxtverket i uppdrag att stimulera tillväxten av sociala företag och öka kunskapen om sociala entreprenörer och sociala företag. Arbetet mynnade bl.a. ut i en kartläggning med rekommendationer för hur arbetet skulle kunna vidareutvecklas.
Samhällsentreprenörskap Sverige: Framtidsagendan
Inom Samhällsentreprenörskap Sverige arbetar Inkludera tillsammans med nio andra innovationsfrämjare från olika delar av landet för att stärka ekosystemet och stödstrukturen för social innovation och samhällsentreprenörskap. Initiativet är sprunget ur en nationell satsning som under åren 2020-22 medfinansierades av Vinnova. I Framtidsagendan har vi sammanställt 10 konkreta åtgärder för hur Sverige kan bli världsledande inom samhällsentreprenörskap och social innovation.